.:knoflook

onmisbaar!

...uiachtige, in Latijn 'allium', komt van een keltisch woord dat 'heet' of 'brandend' betekent. werd al ver voor de jaartelling gekweekt in Centraal- AziŽ en het oostelijk deel van het Middellandse- Zeegebied.

... verse knoflook; de vliesjes zijn nog zacht, de smaak is veel zachter. kun je in zijn geheel verwerken is salades, soepen en sauzen. alleen de buitenste blaadjes verwijderen, die zijn taai. rauwe knoflook is hard en smaakt bijzonder krachtig en scherp op de tong.

... gedroogde knoflook; veruit het meest gebruikt. de vliesjes verwijderen, die zijn oneetbaar. je kan er een klap op geven met een mes, dan laten ze makkelijker los. de evt. groene kiem en bruine plekjes verwijderen, die kan bitter worden bij de bereiding. hoe fijner je 'm snijdt, hoe sterker de geur en smaak.

... persen of hakken??? In knoflook zitten twee stoffen, allicine en alliinase, die normaal van elkaar gescheiden blijven, maar bij de verwerking van knoflook met elkaar in contact komen. Zo ontstaan de bekende, sterke geur en smaak. Bij persen is deze reactie het hevigst. Voor de verfijndere gerechten wordt dan ook vaak aangeraden om de knoflook te snijden of te hakken . vlak voor toevoeging pas snijden/persen.

... knoflook bij het bakken als laatste (dus na de uien enz.) toevoegen, als hij te donker wordt smaakt hij bitter. nooit donkerder dan goudkleurig laten worden.

Dit artikel is toegevoegd op donderdag 08 maart 2007

.:reacties

nog geen reacties

.:reactie toevoegen

Dit bericht is gesloten. Hierdoor zijn reacties of stemmen niet langer mogelijk.